Загальні Уставні Відомості

Вказівка 1: Про потрібні книги та скорочення служб

Для відслуження уставного богослуження необхідно мати повний Октоїх, місячні Мінеї, і повні Тріоді. З огляду на те, що в українській мові немає повного перекладу цих книг, приходиться відхилятися від уставу. Коли немає служби святого у святочній Мінеї, то вживається загальна служба у загальній Мінеї. Коли бракує текстів — то опускаємо їх. Коли потрібно з певних причин скорочувати службу, то опускаємо ті тексти, яких ми не маємо в наших перекладах, або ті, які мали б повторюватися. Відносно читання кафизм на парафіях, то звичайно читається по одному псалмі на кафизму (або на славу). В будь-якому разі, коли скорочується служба, потрібно затримувати структуру служби незмінною.

Вказівка 2: Про літію

За уставом літія служиться на кожній Всенічній. Однак, у сьогоднішній практиці, вона служиться тільки у двонадесяті та в більші свята.

Вказівка 3: Про Полієлей

На парафіях звичайно співається Полієлей (“Хваліте ім’я Господнє”) кожної неділі на утрені. Це найбільш розповсюджена сьогоднішня практика. Однак, за уставом:

  • а) від 22 вересня до 20 грудня — співається Полієлей;
  • б) від 21 грудня до 14 січня — співаються 17-а кафизма (непорочні) і відразу
    недільні тропарі (“Благословен єси, Господи”);
  • в) від 15 січня до неділі прощення — співається Полієлей;
  • г) від 1-ої неділі Великого посту до 21 вересня — співається 17-а кафизма.

Якщо в неділю, в яку положено співати 17-у кафизму, припадає Полієлейне свято (святий, якому належиться Полієлей) — співається тоді Полієлей і Величання, і тоді недільні тропарі (“Благословен єси, Господи”).

Вказівка 4: Про катавасії

Катавасія — грецьке слово, що означає “зшестя”, і що відноситься у службі до моменту, коли два кліроси (хори) “сходили” з своїх місць на середину храму, щоб там проспівати даний текст.

Сьогодні слово “катавасія” відноситься до ірмосів одного канону, що співається на заключення пісні. В будні дні, коли немає свята, катавасія співається на заключення 3-ої, 6-ої, 8-ої і 9-ої пісні. Це звичайно ірмоси останнього канону, що читався.

В неділю, і в свята, у періодах передсвята і післясвята, в Пасхальний час, катавасія співається на заключення кожної пісні, згідно порядку, якого подаємо нижче. Це ірмоси великого свята. Таким чином, заздалегідь перед великим святом аж до віддання її, катавасія готує нас і укріплює нас до відзначення й пережиття цього свята.

ПОРЯДОК КАТАВАСІЙ ВПРОДОВЖ ЦІЛОГО РОКУ, ДЛЯ СВЯТОЧНИХ ДНІВ:

  • Від 1 до 21 вересня: Ірмоси 8-го голосу канону свята Воздвиження Чесного Хреста.
  • Від 22 вересня до 20 листопада: “звичайна” катавасія — ірмоси 4-го голосу богородичного канону (“Відкрию уста мої”).
  • Від 21 листопада до 31 грудня: Ірмоси 1-го голосу різдвяного канону.
  • Від 1 до 14 січня: Ірмоси 2-го голосу канону Богоявлення.
  • Від 15 січня до віддання Стрітення: Ірмоси 3-го голосу канону Стрітення.
  • Від дня, після віддання Стрітення, до 31 липня: “звичайна” катавасія (“Відкрию уста мої”) крім періоду тріоді, коли співається катавасія тріоді.
  • Від 1 до 6 серпня: Ірмоси 8-го голосу канону Воздвиження.
  • Від 7 до 13 серпня: Ірмоси 4-го голосу канону Преображення.
  • Від 14 до 23 серпня: Ірмос І-го голосу канону Успіння.
  • Від 24 до 31 серпня: Ірмос 8-го голосу канону Воздвиження.

Вказівка 5: Устав великого або храмового свята, що співпадає в неділю (або перенесення великого або храмового свята на неділю)

  • а) Якщо свято Господнє — служба недільна не співається, а натомість співається тільки служба свята.
  • б) Якщо свято Богородичне, порядок такий:

На великій вечірні: На Господи, кличу: стихири октоїха 4 і свята 6: Слава: І нині: свята. Читання паремій. На літії: стихири свята. На стиховні: стихири октоїха: Слава: І нині: свята. На благословення хлібів: тропар свята — тричі.

На утрені: На Бог Господь: тропар недільний (двічі): Слава: І нині: тропар свята. Полієлей, величання свята, Ангельський собор. Іпакої голосу і сідальні свята. Степенна голосу. Прокимен і євангеліє свята. Воскресення Христове і стихира свята. Канон воскрес-ний, богородичний октоїха, і свята. Після 3-ої пісні — кондак недільний. Після 6-ої пісні — кондак свята. На 9-ій пісні — Чеснішую. Екзапостиларій воскресний: Слава: І нині: світильний свята. На хваліте: стихири октоїха 4 і свята 4 (з приспівами їх): Слава: стихира свята: І нині: Преблагословенна Ти. Велике славословіє, тропар воскресний, єктенії та відпуст.

На часах: тропар недільний: Слава: тропар свята; кондаки недільний та свята напереміну.

На літургії: По вході тропар недільний і свята: Слава: кондак недільний: І Нині: кондак свята. Прокимен, Апостол, алилуарій, Євангеліє і причасний — перше недільний, тоді свята.

  • в) Якщо свято святого, порядок такий:

На великій вечірні: На Господи, кличу: стихири октоїха 4 і святого 6: Слава: святого: І Нині: догматик голосу. Читання паремій. На літії: стихири святого. На стиховні: стихири октоїха: Слава: святого: І Нині: богородичний октоїха. На благословенні хлібів: Богородице Діво — двічі і тропар святого — раз.

На утрені: На Бог Господь: тропар недільний (двічі): Слава: тропар святого: І Нині: богородичний недільний голосу тропаря святого. Полієлей, величання святого, Ангельський собор. Іпакої голосу і сідальний святого. Степенна і прокимен голосу. Євангеліє воскресне. Воскресення Христове і все решта, як у неділю. Канон воскресний, богородичний октоїха, і святого. Катавасія періоду (див. вказівку 4). Після 3-ої пісні — кондак святого. Після 6-ої пісні — кондак недільний. На 9-ій пісні — Чеснішую. Екзапостиларій воскресний: Слава: святого: І Нині: богородичний воскресного екзапостиларія. На хваліте: стихири октоїха 4 і святого 4 (з приспівами їх): Слава: стихира святого:

І Нині: Преблагословенна Ти. Велике славословіє, тропар воскресний, єктенії та відпуст.

На часах: тропар недільний: Слава: тропар святого; кондаки недільний та святого напереміну.

На літургії: По вході тропар недільний і святого, кондак недільний: Слава: кондак святого: І Нині: Заступниця християн. Прокимен, Апостол, алилуарій, Євангеліє і причасний — перше недільний, тоді святого.

Вказівка 6: Про читання тропарів і кондаків на часах

Коли на часах положено два тропарі, то після “Господи помилуй” (тричі) читаємо перший тропар, тоді — “Слава”: і читається другий тропар. Тоді — “І нині”: богородичний часа. Більше як двох тропарів на часах не читаємо. Якщо буде більше як два тропарі, то вони читаються напереміну.

Коли вказано на часах читати двох кондаків напереміну, то потрібно читати кондака, що після 3-ої пісні канону утрені — на 1 і 6 часі, а кондака, що після 6-ої пісні канону — на З і 9 часі. На кожному часі завжди читається тільки один кондак.

Вказівка 7: Про читання апостола

Читання Апостола на Божественній Літургії завжди попереджується прокименом (вірш із псалмів), а коли є два читання, то буває й два прокимени. Прокимен виголошує читець, а його повторює хор таким способом. Після трисвятого:

Диякон: Будьмо уважні.
Священик: Мир усім.
Читець: І духові твоєму.
Диякон: Премудрість.
Читець: Прокимен на голос… — і виголошує прокимен.
Хор співає прокимен у тому ж голосі.
Читець виголошує стих прокимена.
Хор повторює прокимен.
Читець виголошує першу половину прокимена.
Хор співає другу половину прокимена у тому ж голосі.

Якщо є два прокимени, то читець, замість першої половини першого прокимена виголошує: “Інший прокимен на голос…. ” — і виголошує другий прокимен. Хор співає тоді другий прокимен, у належному голосі.

Після прокимена:
Диякон: Премудрість.
Читець виголошує заголовок Апостола (якщо два читання — виголошується тільки перший заголовок).
Диякон: Будьмо уважні.
Читець читає Апостола (якщо два читання — він читає друге відразу після першого, не проголошуючи заголовок).
Священик: Мир тобі.
Читець: І духові твоєму.
Диякон: Премудрість.
Читець: Алилуя на голос….
Хор тричі співає алилуя в належний голос.
Читець виголошує перший стих алилуарія.
Хор вдруге тричі співає алилуя.
Читець виголошує другий стих алилуарія.
Хор втретє тричі співає алилуя.

Якщо два алилуарії, то читець виголошує: Алилуя на голос… і перший стих першого алилуарія. Хор тричі співає алилуя в належний голос. Читець виголошує другий стих першого алилуарія. Хор вдруге тричі співає алилуя. Читець виголошує перший стих другого алилуарія. Хор втретє тричі співає алилуя.

Вказівка 8: Порядок тропарів і кондаків після входу на літургії у неділю

Після малого входу на Літургії, за уставом положено співати тропарі й кондаки дня, храма, мінеї (свята чи святого). Тропар і кондак “дня” відноситься до тропаря і кондака дня тижня (кожний день тижня має окреме поминання, і свій тропар і кондак: понеділок — в честь сил безплотних, вівторок — в честь Іоана Хрестителя, середа і п’ятниця — в честь Хреста, четвер — в честь апостолів і святителя Миколая, субота — в честь усіх святих і померлих, неділя — в честь Воскресення — кожний голос октоїха має окремий недільний тропар і кондак). Тропар і кондак “мінеї” (“свята” чи “святого”) відноситься до святого або свята, що припадає на цей день календаря. Тропар і кондак “храма” — це тропар і кондак тому святому, або тому Господньому чи Богородичному святі, в честь якого церква побудована.

Всі тропарі співаються перше, а за ними всі кондаки. Співаються перше піснопіння в честь Господа, тоді Богородиці, тоді святих. Спів тропарів та кондаків закінчується співом кондака в честь Богородиці на голос 6-ий — “Заступнице християн”, або іншим кондаком. Передостанній кондак співається між “Слава” та “І нині”.

Порядок співу тропарів та кондаків залежить від того, чи церква побудована в честь Спасителя, Богородиці або святого. Тут подаємо порядок тропарів і кондаків на літургії в неділю.

  • А. В храмі Спасителя
    1. Якщо припадає Господнє двонадесяте свято — тропар і кондак свята.
    2. Якщо припадає Господнє недвонадесяте свято — тропарі: недільний, свята і святого; кондаки: недільний, святого і свята.
    3. Якщо припадає Богородичне двонадесяте свято — тропарі: недільний і свята; кондаки: недільний і свята.
    4. Якщо припадає Богородичне недвонадесяте свято — тропарі: недільний, свята і святого; кондаки: недільний, святого і свята.
    5. Якщо припадає передсвято або післясвято Господнього або Богородичного свята — тропарі: недільний, передсвята або свята, і святого; кондаки: недільний, святого і передсвята або свята.
    6. Якщо припадає віддання Господнього або Богородичного свята — тропарі: недільний і свята; кондаки: недільний і свята (часами додаються тропар і кондак святого, якщо в цей день свято святого).
    7. Якщо припадає пам’ять святого зі знаком або без знака у місяцеслові — тропарі: недільний і святого (одного чи двох); кондаки: недільний, святого (одного чи двох) і — “Заступнице християн”.
  • Б. В храмі Богородиці
    1. Якщо припадає Господнє двонадесяте свято — тропар і кондак свята.
    2. Якщо припадає Господнє недвонадесяте свято — тропарі: недільний, свята і святого; кондаки: недільний, святого і свята.
    3. Якщо припадає Богородичне двонадесяте свято — тропарі: недільний і свята; кондаки: недільний і свята.
    4. Якщо припадає Богородичне недвонадесяте свято — тропарі: недільний, свята і святого; кондаки: недільний, святого і свята.
    5. Якщо припадає передсвято або післясвято Господнього свята — тропарі: недільний, передсвята або свята, храма і святого; кондаки: святого і передсвята або свята. Якщо немає тропаря й кондака святому, то кондаки: недільний, храма і передсвята або свята.
    6. Якщо припадає передсвято або післясвято Богородичного свята — тропарі: недільний, передсвята або свята, і святого; кондаки: недільний, святого і передсвята або свята.
    7. Якщо припадає віддання Господнього або Богородичного свята — тропарі: недільний і свята; кондаки: недільний і свята (часами додаються тропар і кондак святого, якщо в цей день свято святого).
    8. Якщо припадає пам’ять святого зі знаком або без знака у місяцеслові — тропарі: недільний і святого (одного чи двох); кондаки: недільний, святого (одного чи двох) і храма.
  • В. В храмі святого
    1. Якщо припадає Господнє двонадесяте свято — тропар і кондак свята.
    2. Якщо припадає Господнє недвонадесяте свято — тропарі: недільний, свята і святого; кондаки: недільний, святого і свята.
    3. Якщо припадає Богородичне двонадесяте свято — тропарі: недільний і свята; кондаки: недільний і свята.
    4. Якщо припадає Богородичне недвонадесяте свято — тропарі: недільний, свята і святого; кондаки: недільний, святого і свята.
    5. Якщо припадає передсвято або післясвято Господнього або Богородичного свята — тропарі: недільний, передсвята або свята, храма і святого; кондаки: недільний, храма, святого і передсвята або свята.
    6. Якщо припадає віддання Господнього або Богородичного свята — тропарі: недільний і свята; кондаки: недільний і свята (часами додаються тропар і кондак святого, якщо в цей день свято святого).
    7. Якщо припадає пам’ять святого, якому належить всенічна — тропарі: недільний і святого; кондаки: недільний, святого і — “Заступнице християн”.
    8. Якщо припадає пам’ять святого, якому не належить всенічна — тропарі: недільний, храма і святого; кондаки: недільний, храма, святого і — “Заступнице християн”.